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Section 2 
I. Purpose 
 
The Division of Temporary Assistance, Eastern Regional Team is responsible for administering and 
coordinating policy relating to the federal Food Stamp Program in New York State. In this capacity, 
Eastern Team members have responded to numerous policy questions. The attached document is a 
compilation of commonly asked questions and answers relating to Food Stamp income, budgeting, 
resources and alien eligibility policies and procedures. 
 
II. Background 
 
This letter is released in order to clarify existing Food Stamp Program policies.  
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III. Program Implications  
 
Districts should ensure that workers implement the Food Stamp policy clarifications contained in this 
letter. 
 
 
 
 
 
Issued By 
Name: Patricia Stevens  
Title: Deputy Commissioner 
Division/Office: Division of Temporary Assistance  
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   FOOD STAMP QUESTIONS AND ANSWERS 
 
1.   Q:    What changes must be reported during their certification periods by food stamp households that 
are not subject to six-month reporting?      
       A:     Food stamp households that are not subject to six-month reporting must report the following 
within ten days of the change: 

• changes of more than $100 in source or amount of gross monthly earnings or unearned income 
from private sources; 

• changes in household composition;  
• changes in residence and the resulting change in shelter cost; 
• acquisition of a non-excluded licensed vehicle; 
• when cash, stocks, bonds and money in a bank account or savings institution reach or exceed the 

household’s applicable resource limit; 
• changes in legal obligation to pay child support; 
• and, for households subject to the able-bodied adults without dependents (ABAWD) time limits, 

when work hours fall below 80 hours per month. 
 
Additional information on six-month reporting rules will be included in a separate release. 
 
2.     Q:     Can a recertification form be used as an application? 
        A:    If a client misses their recertification date, but does come in within thirty days following the 
expiration of the certification period, the recertification form may be used as an application. If they 
come in after thirty days a new application is required. 
 
3.    Q:   Should legally permanent residents (LPR’s) remain on the “Application Turnaround 
Document” DSS 3636 when there are remaining household members that are determined eligible. For 
example, in a household of four, the parents are determined ineligible aliens and the two children are 
determined eligible for food stamps. Do the parents remain on the DSS 3636, and how are they coded?  
          A:  The answer is yes. The parents remain on the DSS 3636 and are coded as “sanctioned” under 
“individual status”entry of 10 and an “individual level reason” code of F92. Also all the correct citizen- 
ship codes must be in place. 
 
4.      Q:   Districts have expressed concerns that the federal food stamp rules that prohibit requiring in-
office interviews during a food stamp household’s certification period prevent districts from requiring a 
client to appear for an Intentional Program Violation (IPV) investigation interview. 
          A:  The provision preventing districts from requiring households to report for an in-office 
interview during their certification periods is intended to:  1) allow working households and those with 
transportation difficulties to clarify eligibility issues without having to take time off from work or to 
otherwise bear the cost of a trip to the food stamp office, and: 2) prevent districts from requiring 
recipients who meet an error prone profile to report for an in-office interview during their certification 
periods if there was otherwise no evidence of fraud. While these provisions did not target fraud 
investigators, the United States Department of Agriculture (USDA) has clarified that they do apply to 
them. 
                   
       At the same time, we believe that under the current rules the district can apply consequences 
to households that are not willing to cooperate in an IPV investigation. The provision that requires a 
district to send a Request for Contact (RFC) when it needs to clarify information also provides the 
district an avenue through which it can elicit the desired cooperation from a household suspected of IPV. 
The district may stipulate the means by which the recipient must respond to the RFC – either in writing 
or over the phone. The LDSS may also stipulate that it believes it would be in the best interest of the 
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recipient to appear for an in-office interview, even though it is not required to do so. If a recipient does 
not respond to an RFC, or does respond but refuses to adequately clarify the information, the LDSS can 
terminate the household, which has more severe consequences than terminating the individual guilty of 
an IPV. Thus, a household facing case closure might decide that a face-to-face meeting with an 
investigator is the best course of action.                                                           
 
5.       Q:   A number of questions have been raised as to which retirement (pension) plans have to 
included as resources and which ones are excluded.                                                                                  
   A:  In general the cash value of a pension plan is excluded from resources with certain 
exceptions.  The following is an illustrative but nonexhaustive list of types of retirement savings and 
pension plans that are excluded:  

• 457 plans (plans for State and local governments and other tax-exempt organizations); 
• 401 (k) plans (generally a cash-or-deferred arrangement and generally limited to for-profit-

organizations).  
• Federal Employee Thrift Savings plan; 
•  Section 403 (b) plans (tax- sheltered annuities provided for employees of tax-exempt  

organizations and state and local educational organizations);  
• Section 01 (c)(18) plans (retirement plans for union members consisting of employee 

contributions to certain trusts that must have been established before June 1959); and 
• Keogh plans that involve a contractual obligation with someone who is not a household member. 

      
The Food Stamp Act of 1977, as amended, provides that certain retirement accounts must be counted as 
a resource.  The following types of retirement savings are included as a resource, minus the amount of 
the penalty, if any, for early withdrawal: 

• Keogh plans that have no contractual obligation with a third party;  
•  Individual Retirement Accounts (IRAs); and 
• Simplified Employer Pension Plans (SEPs) (which are considered IRAs by banks and the IRS). 

 
If the cash value of an excluded type of plan is rolled over into an IRA, the cash value loses its exclusion 
and becomes an included resource following the roll-over.  For all pension plans, whether the account is 
counted as a resource or not, the amount of the employee contribution deducted from an individual’s pay 
is counted as income in the gross pay. 
 
6.  Q:   How is the Social Security Administration’s (SSA’s) direct deposit of retroactive benefits into 
the dedicated account treated for food stamp purposes? 
      A:    SSA’s direct deposit (including installments) of retroactive benefits is excluded as income as a 
nonrecurring lump sum payment.  The amount is also excluded as a resource because it belongs to a 
household member who receives SSI. Subsequent retroactive benefits and underpayments received in a 
lump sum payment and deposited in the dedicated account are treated the same. Interest earned in the 
account, however, would be counted as income. 
 
7.    Q:   If an individual ends employment under the conditions interpreted as a “Voluntary Quit”, there 
is a 60 day period of ineligibility for food stamps. If the individual comes in to apply for food stamps 
within the 60 days, must the individual be sanctioned, or does the district have the discretion to allow the 
applicant to withdraw the application? If a sanction is imposed, does it count as the first instance in 
terms of progressive penalty time periods for successive sanctions within a three year period? 
         A:  Food stamp policy mandates that an individual has the right to file an application at any time. 
In light of this, we interpret that a local district has the discretion to allow an individual to withdraw 
his/her application. Regardless of whether or not the application is withdrawn, the individual, is 
ineligible for food stamps for 60 days from the date of the voluntary quit. 
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                However, if the application is not withdrawn and the local district imposes a sanction, it does 
count as the first instance with a durational period of 60 days and a second voluntary quit within three 
years would result in a second level durational sanction with period of ineligibility lasting four months.  
A third occurrence would result in a six-month period of ineligibility. 

            
8. Q:  If a member of a FS household is seriously ill, and the community makes donations to the 
household for payment of the medical expenses, how is this budgeted? 
 A:  If the community establishes an account at a local financial institution in the name of the ill 
person and then releases the funds to the family, as needed to pay for medical expenses, the account is 
exempt from the resource limit. If some donations were previously given directly to the family, these 
resources may be transferred into this account without being considered a “transfer of resources 
knowingly for the purpose of qualifying for food stamp benefits”. If the donations are spent within the 
month they are received, they are not counted. Finally, if the ill member receives SSI, the resources of 
that person would be exempt. 
   
9. Q: What are the changes as per 01 ADM-1 concerning District of Fiscal Responsibility?  
 
Old Way:              
 
TA/FS                 FROM district provides FS for month of move only 
      TO district provides FS for month after move      

   
  NPA/FS              FROM district provides FS for month of move only     
                   TO district provides FS for month after move       

           
  Mixed                 FROM district provides FS for month of move only     
        TO district provides FS for month after move       
              
  
New 01 ADM-1 Way:           
  
  TA/FS                 FROM district provides FS for month of move and month after  
 
  DFR* TA/FS      FROM district provides FS for month of move only 
                    TO district provides FS for month after move        
 

NPA/FS              FROM district provides FS for month of move only     
          TO district provides FS for month after move       
                    
 
Mixed         FROM district provides FS for month of move only     
                     TO district provides FS for month after move      
               
 
*DFR means “District of Fiscal Responsibility”, i.e. TA’s Medical, Placement or other TA DFR    
   ( please see 97 INF – 6 )   
 
10.  Q:  Can people with little or no income be certified for less than six months? 

 A:  Three-month certification periods can be used in any instance, including a case with earned 
income.  When you do this the case must change report according to the 10-10-10 reporting 
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standards. It is recommended that a decision to use the three-month periods for earned income 
cases be on a case-by-case basis rather than adopting a policy that requires three-month periods 
for all situations of a certain type (e.g. low earned income). By putting the case under six-month 
reporting rules both the household and your district are protected from having to process small 
changes in circumstances between recertifications. 
 

11.    Q:   If a client re-applies within 30 days after the end of their cert period through intake, are they 
eligible for expedited processing? 
         A:  Any household with a break in participation can, if they meet the criteria, receive expedited 
processing regardless of where in the agency they are seen. Households’ recertifiying late have a break 
in participation. Their benefits are prorated back to the date they file the recert application, not paid 
back to the first of the month. Reminder: Households do not “apply” for expedited processing. All new 
applications must be screened and provided with expedited processing when appropriate. This includes 
new “applications” that are processed as recerts because their break is less than 30 days.  
  
12. Q:  Are six-month reporters who have their benefits reduced entitled to timely notice or adequate 
notice? 
         A:  Six-month reporters, like quarterly reporters, whose benefits are being reduced based on 
information provided in their mailer are entitled to adequate notice. 

 
13. Q:  A client applies for food stamps and, in their interview on January 17, indicates that they 

have  $ 3500 in the bank from a credit card advance. They call back on January 18 and report 
that they have spent all but $300. How does this affect their eligibility?  

 A:  Available resources at the time the household is interviewed must be used to determine the 
household’s eligibility.  However, if a household that is ineligible due to resources reports a decrease 
in resources after the interview, but before the 30th day after the application filing date, eligibility for 
the month after the application filing month and beyond must be determined using the new lower 
resource level. 


